IKEA v Česku za poslední čtyři roky snížila plýtvání jídlem o více než polovinu

IKEA Česká republika využívá nástroje, které jí pomáhají co nejvíce omezit množství potravinového odpadu, jenž vzniká v provozech jejích obchodních domů. Za poslední čtyři roky snížila plýtvání potravinami o více než polovinu. To představuje zhruba 240 tisíc ušetřených porcí jídla.

Třetina potravin jde do koše

Přibližně třetina všech potravin vyrobených a sklizených na celém světě skončí v odpadu. To vytváří osm až deset procent globálních emisí skleníkových plynů. Cíl snížit plýtvání potravinami ve svých provozech o 50 % si IKEA dala celosvětově v roce 2017. Bylo to součástí ambice stát se do roku 2030 cirkulární společností s pozitivním dopadem na klima.

Čím se plýtvá a proč

Potravinový odpad v provozech IKEA měří a vyhodnocují technologie AI a chytrých vah. Ty shromažďují data o tom, čím se plýtvá a proč. “IKEA Česká republika se k tomuto programu připojila v roce 2018 a na konci roku 2021 dosáhla snížení potravinového odpadu o 54 %. To představuje zhruba 240 tisíc ušetřených porcí jídla a 409 tun ušetřených emisí CO2,” říká Rodrick Demicoli, Food Operations Leader IKEA Česká republika.

Klíčovým faktorem tohoto úspěchu je využití moderních technologií, doplněných o komplexní školicí program pro zaměstnance.  Shromážděná data umožňují zaměstnancům v oblasti potravin hlouběji porozumět tomu, co se vyhazuje a proč. A pomáhají jim předcházet plýtvání potravinami v kuchyni a omezovat jej.

IKEA v Česku připravuje a podává ve svých čtyřech obchodních domech jídlo téměř devíti milionům lidí ročně. “Naší prioritou je vzniku odpadu předcházet, a když to není stoprocentně možné, hledáme možnosti, jak tento odpad dále využít. Lokálním příkladem jsou sušenky z kávové sedliny, která vzniká v našich kavárnách,” doplňuje Stuart Cowan, Country Food Manager IKEA Česká republika.

Další informace najdete ve Zprávě o trvalé udržitelnosti IKEA Česká republika za rok 2021, která je k dispozici zde.

Mezi další iniciativy na podporu snížení plýtvání potravinami patří:

Partnerství Too Good to Go

Aplikace proti plýtvání potravinami Too Good to Go umožňuje zákazníkům v Belgii, Francii, Itálii, Rakousku, Španělsku, Švédsku, Švýcarsku, Norsku a Velké Británii nakupovat zlevněné přebytky potravin v obchodních domech IKEA.

ČTĚTE TAKÉ:

Obáváte se rostoucích cen? Zkuste omezit zbytečné plýtvání vodou a elektrickou energií

One thought on “IKEA v Česku za poslední čtyři roky snížila plýtvání jídlem o více než polovinu

  1. Pingback: Rohlík už zachránil přes 1647 tun jídla - NádhernýByt.cz

Napsat komentář