Ceny bytů vzrostly o pětinu

V roce 2016 prudce stoupla cena pražských bytů. Jaký to má důvod a co se s tím dá dělat? Společnost FINEP, která se na trhu s nemovitostmi pohybuje již 21 let a pro Pražany postavila již více než 9 500 bytů se s námi podělila o své vysvětlení.

Důvodem je vysoká poptávka a malá nabídka nových bytů

Že by developeři nechtěli stavět a prodávat nové byty? To asi ne. Všichni developeři se shodly, že pes je zakopán zcela někde jinde. Hlavní příčinou nedostatků nových bytů, a tudíž růstu cen na trhu, je velice pomalý proces úřadů při povolování projektů.

Ceny nemovitostí v Praze skutečně skokově vzrostly o téměř 15 %, nejvíce pak na Praze 6 či v Praze 3. Průměrná cena bytu se navýšila o 506 tisíc na 6,682 milionů korun. Tato situace vyplývá ze závěru Deloitte develop indexu, který porovnával údaje za listopad a prosinec roku 2016. Analýzy také předpokládají, že do roku 2030 bude potřeba postavit v oblasti Prahy 90 000 nových bytů. Za stávající legislativní situace, však tento požadavek není zcela reálné splnit, uvádí FINEP.

Jak budou na tuto situaci reagovat hypotéky?

Situace na hypotečním trhu bohužel nebude pro zájemce o vlastní bydlení nikterak příznivá, tak jako to bylo v loňském roce, který skutečně lámal rekordy. Prognóza bank o navýšení se naplnila a úrokové sazby začnou a někde již začaly, stoupat.

Další výraznou komplikací je i to, že od října loňského roku platí doporučení České národní banky, které bankám zakazuje poskytovat hypotéky na sto procent hodnoty zajištěné nemovitosti. Přestože nejde o závazné nařízení, banky ho respektují, uzavírá své vysvětlení FINEP.

ČTĚTE TAKÉ:

Ceny nových bytů v Praze v roce 2016 vzrostly

 

Napsat komentář